container-top
Jako Landbouw Jako Landbouw Jako Landbouw Jako Landbouw Jako Landbouw Jako Landbouw

JAKO Landbouwmachines van het ontstaat tot het heden.

Jansen Kootwijkerbroek 

50 jaar geleden in 1966 zijn Bart en Coby Jansen met hun kinderen Cootje, Joop en Evelien voor zich zelf begonnen aan de Harskamperweg in Kootwijkerbroek. Hier ligt het begin van ons huidige bedrijf, en op deze locatie kunt u ons nog steeds vinden.
JAKO staat voor Jansen Kootwijkerbroek. Maar hoe is het nu tot stand gekomen?

Bart Jansen was werkzaam bij een smederij in de omgeving van Kootwijkerbroek. Hier heeft Bart zijn eerste tanken en meststrooiers gebouwd.
Wegens een longontsteking is Bart bij de smederij weggegaan, heeft toen een half jaar thuis gezeten en is niet meer terug gegaan naar de smederij. Toen Bart opgeknapt was besloot hij om voor zich zelf te gaan beginnen. De werkzaamheden bestonden uit het repareren van machines en het aanleggen van waterleidingen bij de boeren. 

Bart was 28 jaar en het ging goed met zijn bedrijf. Jan Soetendaal uit Lunteren was zijn eerste grote klant. Gevolgd door Chris Seegers uit Halle. Deze mensen bestelden bakjes en cultivatoren voor achter de trekker. De opdrachten kon Bart niet alleen meer aan en het eerste personeelslid werd aangenomen, de broer van Bart. Het bakje was toen alleen nog geschikt als transportbak. Maar Bart had het idee dat je hier meer mee zou moeten kunnen doen en zo zette Bart Jansen het eerste bakje wat kon scheppen op de markt!

Een groot succes zou u denken! Wie wil dat nou niet? Niemand wilde het kopen. Het was nieuw en waar was het goed voor dat je er ook mee kon scheppen? Bart liet het er niet bij zitten en reisde langs ieder mechanisatie bedrijf door heel Nederland met zijn uitvinding. En hij kreeg de eerste exemplaren verkocht!
Steeds meer mensen kochten deze bak en vanaf die tijd heeft Bart Jansen nooit meer zonder werk gezeten. 

Het werd nu een productie bedrijf. En de uitbreiding ging verder. Weideslepen was het volgende wat zich bij het assortiment voegde. De opdrachten stroomde binnen en Bart kwam mensen te kort. Dus nam hij wat mensen uit de buurt in dienst die in de winterperiode weinig werk hadden. Deze mensen kon hij goed gebruiken omdat dit de periode was wanneer de slepen gebouwd werden. Het werd zelf zo druk met de productie dat de afnemers zelf personeel stuurde om ons te helpen met het bouwen van hun bestellingen. De mensen die bij ons werkte in de winter hadden het goed naar hun zin en zijn toen in vaste dienst gekomen voor het hele jaar. Maar dit zorgde er wel voor dat er meer werk moest zijn om ze allemaal aan het werk te houden. De tanken deden hun intreden.
Tanken van twee of drie duizend liter werden er gebouwd met ongeveer 20 a 25 man personeel. In het jaar 1985 werden er zelfs 627 stuks gebouwd. En ze gingen door heel Nederland heen. 

De markt veranderde. De boeren werden groter en de Loonwerker kwam meer in beeld bij deze mensen.
De regelgeving veranderde ook en in 1992 werd injecteren van de mest verplicht door de overheid.

Bart had samen met zijn jongens in de werkplaats hier goed over nagedacht hoe die regelgeving nou praktisch kon worden gemaakt. De eerste JAKO bemester was een feit. Met Octrooi en 3 meter breed. Er werden 100 stuks ingepland voor productie. In afwachting hoe de markt zou reageren. Deze vraag werd snel beantwoord door de verkoop van 250 stuks. Dit zorgde wederom voor een uitdaging want hoe gingen wij dat gat opvullen? Het antwoord lag bij de bedrijven in de buurt die voor ons aan de slag gingen. Iedereen die een lasapparaat had en kon lassen was voor ons bezig met het produceren van deze bemesters. 

Het was 2002 toen de volgende grote productgroep zich aanmelden. De Kippers kwamen nu ook bij het assortiment. Met ons pendeltandem met doorlopende assen en de kwaliteit die wij bouwen vonden ook deze machines snel hun weg naar de eindgebruikers toe, waar ze nu nog steeds hun diensten bewijzen. 

Vandaag de dag staat Joop Jansen bij ons aan het roer van het schip en hebben wij ongeveer tussen de 30 a 35 mensen bij ons in dienst.
Bart en Coby zijn nog steeds erg betrokken bij het bedrijf en helpen ook nog altijd mee in de werkzaamheden die we hebben. 

We zijn in de loop der tijd enorm gegroeid. We hebben een hoop geleerd van de tijd die geweest is en de dingen die we gemaakt hebben. Dit geeft ons weer kennis en een visie voor de toekomst. We blijven opzoek naar manieren om onze producten te verbeteren en te kijken hoe wij de wensen van de klant het beste kunnen vertalen naar en in het product. Het klanten bestand breidt zich nog steeds uit en de diversiteit van de werkzaamheden die de mensen met onze producten doen is ook nog lang niet aan zijn einde.

JAKO Landbouwmachines. 

We waren er Toen, We zijn er Nu en We blijven voor Straks!

 

 

container-bottom